BETA

U Beogradu danas 22. protest Srbija protiv nasilja – povorka do RTS i Predsedništva Srbije

U Beogradu danas 22. protest Srbija protiv nasilja – povorka do RTS i Predsedništva Srbije


Politika
| 30.09.2023

|
access_time
11:15

U Beogradu će, ispred Doma Narodne skupštine Srbije, u 18.00 sati početi 22. gradjanski protest “Srbija protiv nasilja”, a okupljeni će potom otići do obližnje zgrade Radio-Televizije Srbije (RTS), pa do Predsedništva Srbije.

Protestna povorka će ići Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom do Takovske ulice, gde je sedište RTS – Javnog servisa Srbije, kako bi se podsetilo na zahteve za objektivnim izveštavanjem, najavile su stranke koje su “tehnički organizatori protesta”.

Od zgrade RTS okupljeni će Takovskom i ulicom Kneza Miloša, otići nekoliko stotina metara dalje, do Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, gde će protest biti završen.

Po najavama organizatora – predstavnika proevropske opozicije, na protestu će govoriti poslanik Zeleno-levog fronta – Ne davimo Beograd Radomir Lazović i kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

Građanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, kao i smenjivanje rukovodstva RTS.

Traži se i smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Prvobitnim zahtevima su dodati posebni zahtevi RTS-u od kojeg se između ostalog traži objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost u informativnom programu predstavnika vlasti i opozicije u skladu s brojem poslanika koje one imaju u Skupštini Srbije.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe “Pravac Evropa”, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Narodni pokret Srbije, ali podvlače da protest nije stranački.

Parlamentarnu grupu “Pravac Evropa” čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret i sindikat “Sloga”.

Teme