BETA

Evakuacija u Pekingu zbog tajfunske kiše

Evakuacija u Pekingu zbog tajfunske kiše


Životna sredina
| Izvor: Beta-AFP
| 30.07.2023

|
access_time
18:40

Vlasti Kine su danas u Pekingu i okolini naložile evakuaciju hiljada stanovnika i pozvale sve da ne izlaze napolje jer pada obilna kiša koju je doneo tajfun Doksuri koji od petka hara od jugoistoka ka severu Kine.

U Pekingu je evakuisano više od 27.000 ljudi koji žive u rizičnim područjima, a oko 20.000 u Šiđažuangu, velikom gradu, 250 kilometara jugozapadno od Pekinga, preneli su mediji.

Za sada nema izveštaja o žrtvama, dodali su zvanični mediji.

U Pekingu su obustavljene kulturne, sportske i zabavne aktivnosti. Takođe su zatvoreni trgovinski centri i preduzeća koja se nalaze u suterenima zbog opasnosti od poplava.

Zatvorene su znamanitosti u Pekingu: Zabranjeni grad, zabavni park Universal Studios, biblioteke i muzeji.

Gradske vlasti Pekinga su tražile zatvaranje škola gde su tokom letnjeg raspusta treninzi i sportske i druge vannastavne aktivnosti.

Kina će i sutra biti pod “crvenim meteo-alarmom” jer se jaka kiša očekuje na velikom području severa zemlje, gde su stotine miliona stanovnika.

U to područje spadaju Peking (sa 22 miliona stanovnika), susedna metropola Tjenđin (14 miliona stanovnika) i provincije Hebei, Šansi, Šandong na istoku i Henan u centralnom delu Kine.

Vlasti su podigle nivo uzbune od poplava jer su neke reke počele da se izlivaju i moglo bi da dođe do odrona.

Teme