BETA

Evropska centralna banka deveti put povećala kamatnu stopu

Evropska centralna banka deveti put povećala kamatnu stopu


Ekonomija
| Izvor: Beta-AP
| 27.07.2023

|
access_time
16:20

Evropska centralna banka (ECB) je danas podigla kamatne stope što je deveti put da to čini u nastojanju da suzbije visoku inflaciju, a zbog recesije se pretpostavlja da bi današnje povećanje moglo biti posledenje.

S današnjim povećanjem za četvrtinu procenta, ECB je referentnu kamatnu stopu na depozite tokom samo jedne godine podigla sa nekadašnjih minus 0,5 odsto na 3,75 odsto, što je najbrže pooštravanje kreditnih uslova od uvođenja evra 1999. godine.

“Infacija opada, ali se očekuje da će predugo ostati visoka”, saopštila je ECB i dodala da će zadržati visoke kamatne stope dovoljno dugo da bi smanjenjem potrošnje smanjila i inflaciju.

Ta politika već deluje jer su cene stambenih nekretnina počele da opadaju posle stalnog jednogodišnjeg rasta, a krediti firmi su najmanji još od 2003. godine. S druge strane, uz smanjenje privredne aktivnosti čitave Zone evra, najviše se strahuje za privredno stanje Nemačke, “glavnog pogona Evrope”, koja je ove godine u recesiji.

Centralne banke širom sveta povećavaju cenu zaduživanja da bi se borile protiv inflacije izazvane višim cenama energije otkad je Rusija napala Ukrajinu. Sada je pitanje da li se brzo povećanje stopa bliži kraju.

Američke federalne rezerve su juče svoju referentnu stopu povećale 11. put za 17 meseci, mada je inflacija u SAD – tri odsto, niža nego u Zoni evra gde je u junu bila 5,5 odsto, ali je cilj ECB da bude manja od dva procenta.

Teme