BETA

Mediji: Trka u naoružavanju entitetskih policija u BiH

Mediji: Trka u naoružavanju entitetskih policija u BiH


Politika
| Izvor: Beta
| 19.07.2023

|
access_time
11:15

Odluka ministarstava unutrašnjih poslova kantona Sarajevo i Tuzla da nabave laka borbena vozila Rošel Senator direktna je posledica uvođenja sličnih oklopnih vozila Despot i Vihor u inventer policije Republike Srpske, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi u tekstu, tuzlanska policija naručila je četiri vozila a sarajevska tri, uz plan da se broj iduće godine poveća na pet.

“Vozila Senator su vrlo popularna na tržištu i jedan veliki korisnik je ukrajnska vojska”, piše portal i podseća da ih kanadska firma pravi na šasiji komercijalnog kamiona, sa prostorom za dva člana posade i odeljenje od deset ljudi.

Senator je vozilo za vojnopolicijske jedinice, multinacionalne misije i civilne bezbednosne organizacije koje pruža zaštitu od pogodaka iz pešadijskog oružja kalibra do 7,62 milimetra.

Na krovu je postolja za mitraljez istog kalibra koji je dozvoljeno sredstvo za policije u Bosni i Hercegovini.

“Naime, za vozila Despot policija RS nabavila je jednu daljinski pokretanu borbenu stanicu sa mitraljezom 12,7 milimetra, ali je strani faktor ukazao na to da nije primereno da se za zadatke iz domena unutrašnjih poslova koristi velikokalibarski mitraljez. Zato su Despoti naoružani sa mitraljezom 7,62 milimetra”, piše u tekstu.

Policija RS ima 12 Despota, vozila borbene mase 14 tona koja su izrađena u domaćoj fabrici Tehnički remont Bratunac.

U međuvremenu, policija RS nabavila je i dva nova lakša vozila Vihor takođe iz Bratunačka fabrike.

“Pre nabavke nove tehnike u oba entiteta bila su po četiri stara vozila BOV-M izrađena u mariborskoj fabrici 1980-tih godina. Četiri primerka iz RS posle prijema Bratunačkih vozila u SAJ prepuštena su Žandarmeriji, a policija Kantona Sarajevo, u svojoj jedinici specijalne namene, ima četiri BOV-a”, piše taj portal.