BETA

Zbog vrućine čuvari Akropolja i drugih grčkih znamenitosti skraćuju radno vreme

Zbog vrućine čuvari Akropolja i drugih grčkih znamenitosti skraćuju radno vreme


Kultura
| Izvor: Beta-AFP
| 18.07.2023

|
access_time
23:50

Čuvari Akropolja u Atini i drugih arheološkim znamenitosti u Grčkoj skratiće rad za četiri sata dnevno zbog velike vrućine, objavio je danas nijihov sindikat PEYFA.

Počev od četvrtka i verovatno do nedelje oni neće raditi od 16 do 20 časova.

Na arheološkim nalazištima i u muzejima koji su za posetioce otvoreni samo od 8.30 do 15.30 čuvari neće raditi od 13.30 do 15.30.

Čuvari su poslednjih dana radili pod ekstremnom temperaturom iznad 45 stepeni Celzijusa, naveo je sindikat i dodao da je odluka o skraćenju radnog vremena mera “zaštite zdravlja i čuvara i posetilaca” kojih je ove godine neuobičajeno mnogo.

Osoblje Crvenog krsta od prošlog četvrtka u podnožju Akropolja pomaže turistima koji bi mogli da budu žrtve sunčanice ili nesvestice, poostavllja suncobrane i nadstrešnice i deli flašice vode.  

Sindikat je naveo da se uprkos tom preventivnom radu poslednjih dana na Akropolju od vrućine onesvestilo više od 20 posetilaca.

Akropolj u Atini, najposećenija arheološka lokacija u Grčkoj, obično prima posetioce svakog dana od 8.00 do 20.00 sati.

Grčke vlasti su prošlog petka odlučile da i znamenitosti iz svetske baštine na spisku Uneska zatvore tokom najtoplijeg doba dana – počev od 11.30 ili 12.00 sati i do 17.00 ili 17.30 sati.

Grčka koja je proteklog vikenda pogođena prvim vrelim talasom ovog leta, ponovo očekuje od četvrtka i u petak i subotu veliki porast temperature na do 44 stepena Celzijusa.

Teme