BETA

Na današnji dan 12. avgust

Na današnji dan 12. avgust


Dogodilo se
| 12.08.2023

|
access_time
10:45

1914 – Počela je Cerska bitka, završena 20. avgusta pobedom srpske vojske nad austrougarskom. To je bila prva srpska i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

1450 – Englezi su u Stogodišnjem ratu predali Francuzima lučki grad Šerbur čime je francuski kralj Šarl VII (Charles) završio osvajanje Normandije.

1503 – Rodjen je danski kralj Kristijan III (Christian). Na presto je došao 1534. tokom gradjanskog rata protestanata i katolika. Kao pobornik Reformacije, ustanovio je Luteransku crkvu u Danskoj.

1687 – Austrijska i madjarska vojska pod komandom Ludviga Vilhelma Badenskog (Ludwig Wilhelm von Baden) pobedila je u odlučujućoj bici kod Mohača tursku vojsku Mohameda IV (Mohammed).

1759 – Ruske trupe generala Saltikova i austrijske pod Landonom porazile su u bici kod Kunersdorfa u Sedmogodišnjem ratu prusku armiju, koju je predvodio kralj Fridrih II Veliki (Friedrich). Drezden je pao u austrijske ruke.

1813 – Austrija je objavila rat Napoleonu.

1827 – Umro je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk (William Blake), pesnik intuicije i mašte. Književnu slavu stekao je zbirkama “Pesme iskustva” i “Pesme nevinosti”, a kao slikar poznat je po 21 ilustraciji za “Knjigu o Jovu” i ilustracijama Čoserovih (Chauser) “Kanterberijskih priča”.

1848 – Umro je engleski inženjer i pronalazač Džordž Stivenson (George Stephenson). Razvio je i unapredio konstrukciju parne lokomotive, a njegova lokomotiva “Rokit” vukla je 1825. prvi putnički voz u svetu na pruzi Stokton-Darlington. U Njukastlu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva.

1849 – Austrijska vojska uz pomoć Rusije ugušila je Madjarsku revoluciju, a nacionalni lider Lajoš Košut (Lajos Kossuth) napustio je zemlju.

1898 – Potpisivanjem protokola, kojim je Španija ustupila SAD-u Kubu i Portoriko, završen je Špansko-američki rat. SAD su istovremeno anektirale Havaje.

1900 – Umro je austrijski velemajstor Vilhelm Štajnic (Wilhelm Steinitz), prvi zvanični svetski šampion u šahu. Titulu svetskog prvaka osvojio je 1886. pobedom nad Johanesom Cukertortom (Johannes Zukertort) rezultatom 10:5, uz pet remija. Objavio je 1889. “Udžbenik modernog šaha”.

1914 – Velika Britanija je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

1914 – Počela je Cerska bitka, završena 20. avgusta pobedom srpske vojske nad austrougarskom. To je bila prva srpska i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

1922 – Umro je irski političar Artur Grifit (Arthur Griffith) jedan od osnivača nacionalnog republikanskog pokreta Šin Fejn 1921. predvodio je delegaciju koja je sa Velikom Britanijom zaključila sporazum o nezavisnosti Irske, a 1922. izabran je za prvog predsednika Irske Republike.

1925 – Rodjeni su britanski blizanci Noris i Ros Mekverter (Norris, Ross McWhirter), koji su osnovali Ginisovu knjigu rekorda. Rosa je 1975. ubio pripadnik Irske republikanske armije.

1944 – Proradio je prvi naftovod pod morem kojim je ispod Lamanša nafta isporučivana savezničkim snagama u Francuskoj. Kroz naftovod je dnevno prolazilo 700 tona nafte.

1955 – Umro je nemački pisac Tomas Man (Thomas Mann), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. Po dolasku nacista na vlast u Nemačkoj 1933. emigrirao je u Švajcarsku, a 1939. u SAD (“Čarobni breg”, “Budenbrokovi”, “Doktor Faustus”, “Smrt u Veneciji”).

1960 – SAD su lansirale prvi komunikacijski satelit “Eho I”.

1970 – U okviru “nove istočne politike” nemački kancelar Vili Brant (Willy Brandt) potpisao je u Moskvi sporazum kojim su se Zapadna Nemačka i SSSR odrekle sile u medjusobnim odnosima i priznale postojeću granicu izmedju dve nemačke države.

1976 – Pripadnici libanske desnice, nakon jednomesečne opsade i žestokih borbi, osvojili su palestinski logor Tel-El Zatar.

1978 – Japan i Kina potpisali su u Pekingu sporazum o miru i prijateljstvu.

1982 – Umro je američki filmski i pozorišni glumac Henri Fonda (Henry). Igrao je u više od 80 filmova, a Oskar je dobio za ulogu u svom poslednjem filmu “Na zlatnom jezeru”.

1984 – U Los Andjelesu su završene 23. Olimpijske igre na kojima je učestvovalo 140 zemalja. Reprezentacija SFR Jugoslavije osvojila je sedam zlatnih medalja, četiri srebrne i sedam bronzanih.

1985 – U avionskoj nesreći “Boinga 747” japanske kompanije “Jal” na planini Osutaka u blizini Tokija, preživelo je samo četvoro od 524 putnika i članova posade.

1992 – SAD, Kanada i Meksiko postigli su sporazum o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine, čime je stvoren najveći svetski trgovinski blok.

2000 – U Barencovom moru je potonula ruska nuklearna podmornica Kursk, nakon dve eksplozije prouzrokovane kvarom. U ovoj nesreći poginulo je svih 118 članova posade.

2001 – Kralj Kambodže Norodom Sihanuk parafirao je zakon kojim je ustanovljen specijalni kambodžanski sud “medjunarodnog karaktera” za sudjenje bivšim vodjama Crvenih Kmera za zločine protiv čovečnosti, koje su počinili tokom vladavine od 1975. do 1979.

2001 – Više od 11.000 stanovnika japanskog ostrva Okinava evakuisano je pre demontiranja američke bombe teške 36 kilograma, preostale iz II svetskog rata.

2014 – Oko 700 imigranata pokušalo je da predje graničnu ogradu i iz Maroka udje u Melilju, špansku enklavu u severozapadnoj Africi, dok je morska spasilačka služba pokupila još 700 ljudi koji su pokušali ilegalno da udju u Španiju čamcima. Hiljade imigranata većinom iz zemalja podsaharske Afrike pokušavaju da udju u Španiju i tako stignu do Evrope u potrazi za boljim životom.

2014 – Umrla je holivudska zvezda i dobitnica Oskara, glumica Lorin Bekol (Lauren Bacall), koja je slavu stekla u “zlatno doba Holivuda”, ulogama u filmovima, klasicima: “Imati i nemati”, “Veliki san”, “Ki Largo”, “Kako se udati za milionera”, “Ubistvo u Orijent ekspresu”…

2015 – U Evropskoj uniji se godišnje baci 22 miliona tona hrane koja može da se konzumira, a u tome prednjači Velika Britanija, navodi studija istraživačkog centra pri Evropskoj komisiji.

2016 – Preminuo je slikar Ljubomir Ljuba Popović, čija se dela nalaze u prestižnim galerijama, muzejima i kolekcijama širom sveta. Životni i radni vek proveo je na relaciji Valjevo, Beograd, Pariz, a njegove poznate slike su “Tragedija u metalnoj šumi”, “Mlečni put”, “Plavi manastir”, “Mesečarka”, “Ukrotiteljica”.

2017 – Poginule su 24 osobe pošto je policija pucala na demonstrante u neredima koji su izbili u Keniji kada je izborna komisija proglasila pobedu predsednika Uhurua Kenijate.

2018 – Američka svemirska agencija NASA lansirala je sondu “Parker” koja bi trebalo da pridje na šest miliona kilometara od površine Sunca, bliže nego bilo koja poslata letelica.

2022 – U masakru na Cetinju u Crnoj Gori ubijeno je 11 osoba, među kojima i napadač.

Teme