BETA

Stručnjak Bečkog instituta: U Srbiji ulaganjem 12 milijardi evra neće porasti javne investicije

Stručnjak Bečkog instituta: U Srbiji ulaganjem 12 milijardi evra neće porasti javne investicije


Ekonomija
| 12.08.2023

|
access_time
10:05

Stručnjak za Zapadni Balkan u Bečkom institutu za međunarodne studije Branimir Jovanović rekao je danas da najavljeno ulaganje od 12 milijardi evra u naredne tri godine u razne projekte u Srbiji neće doprineti da javne investicije budu već nego što su bile proteklih godina.

“Ulaganje od 12 milijardi evra u razne projekte nije ništa novo, jer su javne investicije u Srbiji samo prošle godine iznosile oko pet milijardi evra, što za period od tri godine premašuje ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pre nekoliko dana”, rekao je Jovanović za Betu.

Vučić je pre nekoliko dana najavio niz projekata, vrednih 12 milijardi evra, koji će biti realizovani za tri godine u Surčinu, poput izgradnje paviljona za izložbu Ekspo 2027, Nacionalnog stadiona, sajamskih objekata, stambenog prostora, toplovoda i hladovoda.

Na drugim lokacijama predviđena je gradnja naselja za stručnjake i povratnike iz inostranstva, muzeja, infrastrukture, do velikih akvarijuma i panoramskih točkova.

On je rekao da će u najvećih 14 gradova, posle Beograda, biti izgrađeno, nešto više od 120 fasada po gradu, a u ostalim manjim gradovima 70 do 80 novih koje neće biti samo okrečene, već će potpuno biti izmenjen izgled tih gradova.  

Najvažnije je, kako je ocenio Jovanović, da se shvati da slab ekonomski rast u Srbiji, u poslednjih nekoliko godina, ne dolazi od slabih državnih investicija, niti od slabih stranih ulaganja.

I javne i strane investicije u Srbiji su, prema njegovim rečima, bile oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u poslednjih nekoliko godina, što je možda i najviše u Evropi, ali je ekonomski rast uprkos tome bio samo oko dva odsto.

Problem je, kako je rekao, u tome što Srbija nema dovoljno domaćih privatnih investicija, domaća preduzeća su u teškoćama, posebno mala i srednja, a država ne čini skoro ništa da im pomogne.

“Postoji neka industrijska strategija na papiru, kao i strategija pametne specijalizacije, ali se ništa od toga ne sprovodi. Ne postoji ni prava inovaciona politika usmerena na domaća preduzeća”, rekao je Jovanović.

Dodao je da sve mere o kojima vlast priča, uključujući i one koje je premijerka Ana Brnabić najavila, kao što je kampus posvećenom biološkim naukama i naučno-tehnološki parkovi, ponovo su pre svega namenjene stranim kompanijama.

Ne može se, kako je ocenio, ostvariti dugoročni, održivi i inkluzivni rast ako se zemlja osloni samo na strane investicije, a zaboravi domaće firme.

Osim toga, kako je rekao Jovanović, neke od stvari koje je Vučić najavio deluju pomalo zastrašujuće, kao na primer to da se za četiri godine neće prepoznati Beograd.

“Ne mogu da zamislim kakav bi skandal bio da predsednik Austrije izjavi nešto slično o Beču. Ili to da će menjati fasade zgrada. Tako nešto je radio premijer Severne Maked onije Nikola Gruevski u Skoplju, u sklopu njegovog monstruoznog projekta revidiranja istorije i antikvizacije države, kada je postavljao barokne stiroporne fasade u centru Skoplja, pa grad još ne može da se oporavi od tih obnova”, rekao je Jovanović.

Teme