BETA

Obradović: Dveri su najmodernija evropska politička činjenica u Srbiji

Obradović: Dveri su najmodernija evropska politička činjenica u Srbiji

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da je taj pokret i Patriotski blok kome pripada “najmodernija evropska politička činjenica u Srbiji danas” čije vreme, kako je naveo, tek dolazi.

Obradović je u pisanoj izjavi ocenio da je podela u politici na levicu i desnicu “istorijski prevaziđena” i da tu podelu “forsiraju mejnstrim mediji koji termin desnica, decenijama unazad, označavaju kao nešto negativno”.

“Sa druge strane, termin levice se u tim medijima koristi kao vrednosno neutralan ili pozitivan. Za desnicu se često može čuti da je izjednačuju sa fašizmom, dok levicu niko ne poredi sa komunizmom ili nacional-socijalizmom koji joj istorijski pripadaju”, naveo je lider Dveri.

Ocenio je da “i pored takvog tretmana u medijima”, širom Evrope jačaju stranke desne orijentacije što je dovelo do formiranja konzervativnih vlada u Poljskoj, Mađarskoj, Švedskoj i Italiji, dok su politički desno orijentisane stranke među prve tri po rejtingu u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji, Portugalu.

“Skok evroskeptičnih i suverenističkih opcija je prirodan politički proces, jer evropske nacije više ne žele da im komanduju briselski komesari koji im nameću kako će oni živeti u svojim državama. Evropljanima je dosta odbacivanja evropske hrišćanske tradicije, porodičnih vrednosti, nacionalnog identiteta i suverenosti države”, naveo je Obradović. 

Dodao je da Srbija, sa bližom saradnjom parlamentarnih suverenističkih političkih organizacija, uz podršku najznačajnijih patriotskih udruženja i istaknutih intelektualaca, dobija “svoju jaku konzervativnu opciju koja će na sledećim izborima postati druga najjača politička snaga i istinska alternativa kako sadašnjoj tako i bivšoj vlasti”.