BETA

Petković: Ne vršimo pritisak, Srbi ne žele da rade u Kurtijevim institucijama

Petković: Ne vršimo pritisak, Srbi ne žele da rade u Kurtijevim institucijama


Kosovo
| Izvor: Beta
| 18.08.2023

|
access_time
18:55

Direktor Kancelarije Vllade Srbije za Kosovo i Metohije Petar Petković saopštio je danas da “Srbima na Кosovu i Metohiji još odzvanjaju reči (premijera Kosova) Aljbina Кurtija da je kosovska policija nastavak i naslednik terorističke OVK” i da zato “nikoga ne treba da čudi da Srbi ne žele da rade u Kurtijevim institucijama”.

Sedam novih pripadnika Kosovske policije iz redova srpske zajednice podnelo je ostavke, a kosovski zvaničnici izjavili su da je to posledica pritiska Beograda.

“Beograd ne pritiska Srbe da donose odluke o tome gde će raditi, niti kako će živeti, ali ono što je izvesno jeste da Srbi na severu Kosovsku policiju doživljavaju kao okupatorsku silu u kojoj ne žele da rade protiv svog naroda”, napisao je Petković u saopštenju.

On je naveo da je se Kurti “hvalio kako će da popuni bezbednosni vakuum na severu”, angažujući “sebi podobne Srbe i agitatore”, ali su mu “Srbi još jednom odgovorili da neće ni njega, ni njegovu tzv. Kosovsku policiju”.

“Zato sada, da bi opravdao svoj neuspeh i našao alibi za fijasko pred međunarodnom zajednicom, optužuje Beograd da stoji iza nekakvih pritisaka” na ksovske policajce srpske nacionanosti da napuste Kosovsku policiju, piše Petković.

Kosovskom premijeru poručio je da se “suoči sa istinom da nikada pravi Srbin neće udariti na svoje sunarodnike, nikada neće protiv svog naroda da budu pendrek u rukama ministra unutrašnjih poslova Dželjaja Svečlje i Кurtija i to su im jasno poručili i kada su 5. novembra prošle godine napustili Кosovsku policiju”.

Teme