BETA

U Kragujevcu održan 12. protest ‘Srbija protiv nasilja’

U Kragujevcu održan 12. protest ‘Srbija protiv nasilja’


Politika
| 18.08.2023

|
access_time
22:45

facebook.com/glassumadije

Učesnici 12. protesta “Srbija protiv nasilja” posvećenog prosveti, posle protestne šetnje centralnim ulicama Kragujevca, organizovali su večeras blokadu kod zgrade Šumadijskog upravnog okruga gde su ostavili poruke za Školsku upravu.

Prethodno su se, u 19 časova, građani okupili na Đačkom trgu gde im je govorio profesor, politikolog Čedomir Čupić.

On je ocenio da su u Srbiji “razoreni” svi sistemi, od političkog i ekonomskog do socijalnog i vrednosnog.

“Ono što je možda najteže jeste razaranje dva primarna sistema – obrazovnog i zdravstvenog. Kada se obrazovni sistem urušava, onda se uništava budućnost razvoja jedne zemlje. Kada se zdravstveni sistem dovodi u pitanje, onda su posledice po zdravlje budućih generacija nesagledive” rekao je Čupić.

Kazao je da se novac ulaže u “bajke”, kao i sitne projekte koji su trenutni, a ne ulaže se u budućnost i razvoj.

“Obrazovani ljudi naći će uvek načina da zemlju razvijaju pa da onda, ako treba, kad je razviju, da prave te čudne projekte koje trenutno promoviše (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić. On govori o nekoj budućnosti ljudima koji su na ivici gladi i na ivici poniženja, to je strašno”, ocenio je Čupić.

On je ocenio i da je Srbija “obmotana nasiljem, korupcijom i kriminalom”.

Čupić smatra da kada se nasilje prihvati, onda nasilnici zlostavljaju ljude u svim odnosima, posebno poslovnim, a potom i u privatnim i intimnim.

Ukazao je i na to da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i “šačica poslušnika” krenuli u “razaranje” prirodnih bogatstava i da su zbog ličnih interesa i dobiti “nasrnuli” na plodnu zemlju, bistru vodu i čist vazduh u Srbiji.

On je poručio da građani ne smeju da odustanu, da treba izdrže i budu uporni i odgovorni sve dok se ne ispune svi zahtevi “za normalne i časne izbore”.

Čupićev gvor u Kragujevcu bio je praćeno uzvicima “Tako je!” , a pominjanje Vučića uzvicima “Ua!” i skandirajem “Lopove!”.

Teme