BETA

POKS: Izmene Zakona o planiranju i izgradnji su nova pljačka građana Srbije

POKS: Izmene Zakona o planiranju i izgradnji su nova pljačka građana Srbije


Politika
| Izvor: Beta
| 26.07.2023

|
access_time
13:40

Pokret obnove Кraljevine Srbije (POKS) danas je saopštio da će glasati protiv izmena Zakona o planiranju i izgradnji jer bi primena predloženih propisa omogućila novu pljačku građana Srbije.

“Dok je Srbija početkom maja tugovala, bila u šoku i neverici, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji i njime predvidela ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu za privredna društva i druga pravna lica koja su privatizovana na osnovu zakona kojima se uređuje privatizacija, stečajni i izvršni postupak”, navodi se u saopštenju POKS-a.

Po rečima portparola POKS-a Božidara Katića, usvajanje zakona, o kojem je obavljena rasprava u Skupštini Srbije, predstavljalo bi poklon određenim ljudima.

“To bi bio poklon Srbije, zemlje u kojoj zaslugom ove vlasti žive nesrećni, neslobodni i siromašni ljudi, vredan desetine milijardi evra, licima koja predstavljaju oličenje nasleđenih monopola iz komunizma pljačkaške privatizacije, uništavanja ove zemlje i konstantno iznošenje kapitala iz Srbije”, rekao je Кatić.

On je ukazao da su u privatizaciji, stečaju ili kroz izvršni postupak novi vlasnici kupili privredna društva ili druge pravne subjekte sa njihovim obavezama i imovinom.

“Zemljište koje je u vlasništvu Srbije, autonomnih pokrajina ili jedinica lokalne samouprave nije bilo predmet te kupovine, niti je uračunato u cenu po kojoj su novi vlasnici došli do ovih pravnih subjekata. Ne postoji ni jedan pravni, ekonomski ni politički razlog da Srbija ovo zemljište potpuno besplatno pokloni bilo kome”, ocenio je Katić.

Dodao je da bi usvajanje i primena izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji napravilo novu „rupu“ u budžetu, jer je deo prihoda od konverzije namenjen za isplatu nadoknada iz Zakona o restituciji.

“To ćemo, još jednom morati da platimo svi mi, građani Srbije. Ovaj zakon je protivustavan i biće oboren na Ustavnom sudu, baš kao i prethodni pokušaj da se cena promene korišćenja javne svojine u vlasništvo smanji”, naveo je Кatić.

Teme