BETA

Poljski ministar na granici s Belorusijom naredio formiranje vojne grupe i vežbe obuke vojnika

Poljski ministar na granici s Belorusijom naredio formiranje vojne grupe i vežbe obuke vojnika


Politika
| 12.08.2023

|
access_time
15:40

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak kazao je danas u mestu Jarilovka na istoku Poljske da na granici sa Belorusijom počinje formiranje posebne vojne grupe RENGAW u kojoj će vojnici premešteni iz zapadnih i centralnih oblasti zemlje prolaziti obuku i služiti kao rezerva za slučaj eskalacije krize.

“Nema nikakve sumnje da beloruski režim saradjuje sa Rusijom, a napadi na poljsku granicu imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju. Poljske granice su ugrožene. I dalje smo svedoci pritiska na poljsku granicu, pokušaja nelegalnih migranata da je predju, a na to ih navodi beloruski režim”, kazao je danas Blaščak u bazi poljskih vojnika koji čuvaju granicu s Belorusijom.

Poljski ministar odbrane rekao je da će u operaciji Grif, pojačanom obezbedjenju granice sa Belorusijom, Graničnoj straži pomagati do 4.000 vojnika sa najsavremenijom vojnom opremom i naoružanjem, uključujući tu i dronove “bajraktar” i borbene helikoptere.

Poljska Granična straža je ove sedmice tražila pomoć 1.000 vojnika, ali je ministar Blaščak odlučio da na istok na granice prebaci čak 10.000 vojnika, od čega će 4.000 čuvati zajedno sa Graničnom stražom granicu, a 6.000 će predstavljati rezervu.

Dok nije postavljena ograda sa kamerama i senzorima visoka 5,5 metara na granici s Belorusijom, obezbedjivalo ju je ukupno 15.000 pripadnika poljske vojske i granične straže, a kasnije se deo vojnika povukao.

Napetost se na granici Belorusije i Poljske povećala kada se u Belorusiju ovog leta prebacila ruska plaćenička vojska grupe “Vagner”.

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je krajem ove sedmice kazao da je naredio premijeru da počne dijalog s Vladom Poljske da bi se popravili odnosi.

Zamenik inistra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonjski je na to odgovorio da “ako Lukašenko zaista hoće da popravi odnose, to može vrlo jednostavno: prestanite da napadate naše granice, pustite iz zatvora Andžeja Počobuta i više od hiljadu političkih zatvorenika i ne vodite više hibridni rat protiv Poljske”.

Ove godine preko granice sa Belorusijom je u Poljsku pokušalo da udje više od 19.000 nelegalnih migranataa, prošle godine, po podacima Granične straže, bilo ih je 16.000.

Teme