BETA

Proevropska opozicija: Vladajuća većina od Skupštine pravi rijaliti, ali je ujedinila opoziciju

Proevropska opozicija: Vladajuća većina od Skupštine pravi rijaliti, ali je ujedinila opoziciju


Politika
| 01.08.2023

|
access_time
14:00

Poslanici proevropske opozicije ocenili su danas, godinu dana od konstituisanja Skupštine Srbije, da je vladajuća većina pokušava da od najvišeg zakonodavnog tela napravi “rijaliti”, tretirajući neistomišljenike kao “strano telo”, i da uzdigne predsednika države Aleksandra Vučića kao jedinu instituciju, ali je, ne nadajući se tome, uspela da učini da opozicija nastupa jedinstvenije nego ikad.

“Nastoje da unize parlament ali mi to nećemo dozvoliti. Odolevali smo i uspevali u tome, upravo dobrom koordinacijom nas u opoziciji da se suprostavimo. Apelujem da nastavimo tim putem, ali molim i novinare, da sprečimo svi zajedno da se unižava parlament, da sprečimo pokušaj da se predstavi kao pozornica na kojoj se izvodi cirkus”, rekao je Lutovac, na konferenciji za novinare, u holu Skupštine Srbije.

On je naveo da predsednik Skupštine Vladimir Orlić nastupa kao “izvršitelj” predsednika države Aleksandra Vučića, “ponaša se kao partijski čovek koji štiti interese jednog čoveka”, pri tome “mobingujući” poslanike opozicije koja je ipak uspela da “javnost upozna sa mnogim aferama vlasti”.

Poslanik poslaničke grupe Pravac Evropa Borko Stefanović rekao je da vladajuća stranka u Skupštini “guši slobodnu reč” i odbija da prihvati bilo kakve predloge opozicije, “a bilo ih je stotine povodom tragedije sa masovnim ubistvima, inflacije, korupcije”.

“Imamo većinu u ovoj Skupštini koja odbija svaki pokušaj da se Srbija promeni, da se nasilje zaustavi, nije dala ni jedan konkretan predlog kako da se izađe iz krize”, naglasio je Stefanović, navodeći da ta većina pravi “fasadu za enormnu korupciju”.

“Ta većina čini sve da Srbija danas ostane zaglavljena u radikalskom blatu. Opozicije je danas u Srbiji, naročito u Skupštini, jedinstvenija nego ikad, ujedinili su nas u borbi za slobodnu, normalnu Srbiju”, naglasio je Stefanović.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić je naveo da se vladajuća većina ponašalao kao da je servis Vučića i Vlade, a ne građana, o čemu govori i da je Orlić izrekao opoziciji 67 opomena a poslamicima vlasti ni jednu.

“A čulo se šta su govorili Bakarec, Jovanov. Mene su Brnabić i Martinović opsovali, ali Orlić se pravio mrtav”, rekao je Aleksić.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanović Ćuta je naveo da je njemu Orlić izrekao 30 opomena ali je na to “ponosan i neće dozvoliti da mu se uzme pravo na reč”.

On je ocenio da, “organizovana kriminalna banda predvođena Orlićem kontroliše Skupštinu” i istkao da cilj opozicije treba da bude “smena zločinačke vlasti”, navodeći da se Vučiću “bliži kraj”.

Poslanik, član Ne davimo Beograd Đorđe Pavićević je upozorio je da se institucije urušavaju i da se tako ide ka “otvorenoj diktaturi”.

Teme