BETA

Vlada Kosova počela je proceduru za raspisivanje vanrednih izbora za gradonačelnike na severu

Vlada Kosova počela je proceduru za raspisivanje vanrednih izbora za gradonačelnike na severu


Kosovo
| 01.08.2023

|
access_time
15:10

Foto: BETA/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Ministarstvo lokalne uprave Kosova počelo je pripremu procedura koje bi omogućile smenu gradonačelnika u opštinama na severu i pripremu za vanredne izbore u tim opštinama, piše gazetaexpress.com

Do toga je došlo po dogovoru sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o deeskalaciji na severu Kosova.

Ministarstvo lokalne uprave je već imenovalo radnu grupu za izradu Administrativnog uputstva za utvrđivanje procedure za građansku inicijativu za smenu gradonačelnika na severu.

Po odluci koju je potpisao ministar Eljbert Krasnići, ova grupa mora da završi nacrt administrativnog uputstva do 1. septembra.

U odluci stoji da će radnu grupu podržati Kancelarija EU na Kosovu, predstavnici ambasada i OEBS, piše gazetaexpress.com.

U četiri opštine na severu Kosova – Severnoj Mitrovci, Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku, većinski nastanjenim Srbima, u aprilu su bili vanredni izbori koji je bojkotovala Srspka lista, najjača politička organizacija bliska zvaničnom Beogradu.

Izbori su organizovani pošto su gradonačelnici tih opština iz redova Srpske liste u novembru prošle godine podneli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da se preregistruju automobili s srpskim tablicama u oznake RKS – Republika Kosovo.

Na izbore je izašlo nešto više od tri odsto birača, uglavnom Albanaca čiji politički predstavanici su postali gradonačelnici.

Teme