BETA

Ukrajinski ambasador: Ukidanje sporazuma o žitu za Srbiju može da bude korisno

Ukrajinski ambasador: Ukidanje sporazuma o žitu za Srbiju može da bude korisno


Politika
| 31.07.2023

|
access_time
13:20

FOTO: BETA/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas u Beogradu da prestanak važenja Sporazuma o žitu zbog povlačenja Rusije, za Srbiju može biti pozitivan jer je “srpsko žito koje je dosta skuplje od ukrajinskog našlo svoje kupce”.

“Sve se menja s obzirom da prestaje da važi ovaj sporazum, a za Srbiju možemo gledati to i sa pozitivne strane jer srpsko žito koje je dosta skuplje od ukrajinskog našlo je svoje kupce u ovom slučaju”, rekao je on novinarima.

Povlačenje Rusije iz sporazuma okarakterisao je kao “veštački stvorenu prehrambenu krizu koja je već dovela do rasta cena i gladi u siromašnim zemljama”.

Istakao je da je Rusija i pre uspostavljanja koridora za izvoz iz ratom zahvaćene Ukrajine, radila na tome da se Ukrajina povuče sa tržišta žitarica.

“Čak i nakon što je koridor za žito počeo sa radom, kupci su počeli da odbijaju isporuku ukrajinskog žita zato što su brodovi morali da prolaze kroz višestruku proveru, inspekciju i sve je to odlagalo isporuku žita krajnjoj tački. To je negativno uticalo na ulogu Ukrajine na svetskom tržištu i ona se snizila, a nastavila se tendencija da Rusija dobija nove usluge i nove prihode. Kao i obično svi ti prihodi išli su vojnom sektoru”, rekao je Tolkač.

Pozvao je Srbiju da učestvuje na Samitu krimske platforme i u Mirovnom planu predsednika Volodimira Zelenskog.

“S obzirom da se i Srbija i Ukrajina nalaze na zajedničkom putu ulaska u EU, života u jednoj zajedničkoj evropskoj porodici u kojoj će se pre svega poštovati ljudska prava i s obzirom na taj strateški put naše zemlje jedna drugoj mogu pomagati na mnogim poljima. Mi možemo predložiti Srbiji da učestvuje na važnim inicijativama i događajima koje Ukrajina organizuje”, dodao je.

Teme