BETA

Lipovac Tanasković (Narodna stranka): Država nastavlja da poklanja tajkunima

Lipovac Tanasković (Narodna stranka): Država nastavlja da poklanja tajkunima


Politika
| 31.07.2023

|
access_time
13:50

Poslanica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da “posle sramnog ukidanja konverzije i poklanjanja zemljišta, ova vlast nastavlja da poklanja državnu svojinu”, a da je na red došla firma “Železnički integralni transport D.O.O. (ŽIT)”.

Lipovac Tanasković je u pisanoj izjavi navela da ŽIT već dva meseca ne posluje, a da “država radi sve da ovo preduzeće ugasi ili pokloni nekom novom ili starom tajkunu”.

“Sadašnje rukovodstvo ne radi ništa, ne ugovara nove poslove i čak dodatno odbija klijente. Apsurd se dogodio kad je rukovodstvo 22. maja poslalo mejl svim klijentima da se zatvara kontejnerski terminal u Makišu zbog blokade računa iako je istog dana račun odblokiran ali preduzeće nije nastavilo sa dotadašnjim poslovanjem”, kazala je Lipovac Tanasković.

Ona je dodala da preduzeće ima pozitivan saldo iako ne radi dva meseca, “ali je pitanje koliko će još saldo biti pozitivan”.

“U utorak, 1. avgusta, počeće štrajk radnika koji traže od ‘Železnice Srbije’ i ministra Gorana Vesića da smeni rukovodstvo i postavi stručnjake, koji znaju i hoće da upravljaju firmom i zajedno sa radnicima povrate ugled ovog preduzeća. Nije reč samo o gubitku za ŽIT, već i za ‘Srbija Kargo’, preduzeće koje je prošle godine samo od železničke vozarine prihodovalo 2,5 miliona evra. Izgubiće i carina, kojoj je prihod opao za 80 odsto u CI ‘Makiš'”, rekla je Lipovac Tanasković.

Istakla je da je “očigledan uticaj i na privredu Srbije, jer je zatvoren jedini kontejnerski terminal u vlasništvu države, a ovaj vid saobraćaja je prepušten privatnom sektoru”.

“Postavlja se i pitanje zašto je država uložila 6,5 miliona evra u kontejnerski terminal u Makišu, čije se otvaranje odlaže već dve godine. Sumnja je velika – da se pokloni nekom novom ili starom tajkunu, ili firmi bliskoj vlasti”, rekla je Lipovac Tanasković.

Podsetila je da je delatnost ŽIT-a, koje je potpuno u državnom vlasništvu ali nije na budžetu, pružanje usluga u teretnom saobraćaju, drumskom i železničkom.

“Država je dala ‘Železnicama Srbije’ upravljačka prava sa 7,5 odsto, pa sada preduzeće ‘Železnice Srbije’ preko svoje skupštine postavlja rukovodeći organ na predlog Ministarstva saobraćaja. Preduzeće je svih ovih godina poslovalo po tržišnim principima, plaćalo porez i delilo redovno plate zaposlenima”, zaključila je Lipovac Tanasković.

Narodna stranka je pozvala nadležno ministarstvo i istražne organe da preispitaju situaciju i odgovore radnicima i građanima zašto se urušava zdravo preduzeće koje ima budućnost.

Teme