BETA

Vlada Srbije: Usvojena uredba o utvrđivanju državnog programa pomoći za kuće oštećene u nevremenu

Vlada Srbije: Usvojena uredba o utvrđivanju državnog programa pomoći za kuće oštećene u nevremenu


Politika
| 07.08.2023

|
access_time
20:10

BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove kuća u svojini građana, koje su oštećene u nevremenu tokom jula 2023. godine, kojom su opredeljena sredstva za isplatu državne pomoći, saopšteno je danas.

Iz vlade Srbije je saopšteno da će ova uredba stupiti na snagu “i pre zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti oštećeni u što kraćem roku pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na pogođenim područjima”.

U saopštenju se navodi da su Uredbom o utvrđivanju državnog programa pomoći opredeljena sredstva za saniranje štete na deset porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana.

“To su objekti koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih neporoda, a prema do sada preliminarno prikupljenim podacima. Stanje elementarne nepogode zbog nevremena koje je pogodilo zemlju proglašeno je na teritoriji 28 jedinica lokalne samouprave”, navodi se u saopštenju i dodaje da će i ova uredba, kao i prethodna, stupiti na snagu pre zakonom utvrđenog roka.

Na sednici je usvojen i Zaključak o saglasnosti da se radi sprečavanja širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja angažuju ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi pružili pomoć ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u primeni i sprovođenju naloženih mera za suzbijanje i iskorenjivanje ove zaraze.

Postojanje zaraze je do 3. avgusta potvrđeno u više od 1.600 gazdinstava u ukupno 38 opština, odnosno 13 upravnih okruga u Srbiji.

Teme