BETA

Ivan Vujačić: Zapadne diplomate ispustile šansu da pitanje Kosova reše dogovorom

Ivan Vujačić: Zapadne diplomate ispustile šansu da pitanje Kosova reše dogovorom


Politika
| 19.07.2023

|
access_time
13:00

Bivši diplomata Ivan Vujačić izjavio je danas da su predstavnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) ispustili šansu da se pitanje Kosova i Metohije reši dogovorom i mirnim putem.

Vujačić je agenciji Beta kazao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti “demontirali” Ohridski sporazum i da za to odgovornost snose i međunarodni posrednici.

Komentarišući izlaganje specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara pred američkim Kongresom, Vujačić je rekao da zapadne diplomate nisu uspele da ostvare bilo kakav pozitivan rezultat na Kosovu.

“Amerikanci su sada, više od Evropljana, besni na Kurtija. Kurti je doveo u pitanje autoritet SAD na Kosovu. SAD su stvorile Kosovo i nisu očekivale da neko ignoriše njihove stavove i zahteve”, rekao je on.

Vujačić je naglasio da Eskobar ništa novo nije rekao u Kongresu, već da je hteo da kongresmenima pošalje poruku kako su američke diplomate posvećene rešavanju kosovskog pitanja.

“Rezultati su izostali jer su Vučić i Kurti počeli da demontiraju Ohridski sporazum istog dana kada su otišli s Ohrida. Njih dvojica su odmah posle Ohrida napravili još veću krizu na Kosovu. Sada je neophodno da se situacija vrati na početno stanje, onako kako je bilo pre prihvatanja Ohridskog sporazuma”, kazao je Vujačić.

Naglasio je da bi pre sprovođenja Ohridskog sporazuma trebalo smiriti tenzije koje su nastale nakon opstrukcija oko formiranja Zajednice srpskih opština, izlaska Srba iz kosovskih institucija i njihovog bojkota lokalnih izbora.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je juče u američkom Kongresu da vlada u Prištini mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da obe strane moraju što brže da ispune sve obaveze.

“Kosovo mora da formira ZSO koja bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj”, rekao je Eskobar predstavljajući izveštaj o angažmanu SAD na Balkanu.

Istakao je da se politika SAD na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu – nastavak integracije regiona u evroatlantske strukture.

“Srbija mora priznati kosovski integritet, simbole, pasoše, lične karte, i da ne blokira Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Kosovo mora formirati ZSO i posvećeni smo tome da obe zemlje budu svesne svojih zakonskih obaveza i nadamo se napretku u ovoj godini”, rekao je Eskobar.

On je ponovio da su SAD uvek stajale uz Prištinu, da su priznale legitimitet izbora i gradonačelnika, uprkos protivljenju Srbije i da je jedini zahtev bio da Priština ne postavlja silom gradonačelnike.

Teme